Historische schatten

De oude Romeinse ruïnes van Conímbriga

Door Portugal avonturen

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en archeologie, dan mag een bezoek aan de oude Romeinse ruïnes van Conímbriga in Portugal niet ontbreken op je reisroute. Deze indrukwekkende archeologische site biedt een fascinerend inzicht in het leven van de Romeinen in dit deel van het Iberisch schiereiland.

De geschiedenis van Conímbriga

Conímbriga was oorspronkelijk een Keltische nederzetting, maar werd later door de Romeinen veroverd en uitgebouwd tot een welvarende stad. De ruïnes die vandaag de dag te bezichtigen zijn, dateren voornamelijk uit de 1e en 2e eeuw na Christus, toen Conímbriga een bloeiende stad was met een geschatte bevolking van 10.000 inwoners.

De stad was strategisch gelegen aan de Romeinse weg die Braga met Lissabon verbond, waardoor het een belangrijk handelscentrum was. De ruïnes van Conímbriga zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van hoe het leven er in die tijd moet hebben uitgezien.

Wat is er te zien in Conímbriga?

Als je de oude Romeinse ruïnes van Conímbriga bezoekt, kun je een wandeling maken door de overblijfselen van de stad en de verschillende gebouwen en structuren bewonderen. Enkele hoogtepunten zijn:

  • De Romeinse villa’s, met hun prachtige mozaïekvloeren en fresco’s
  • De thermen, waar de Romeinen zich konden ontspannen en baden
  • De forum, het centrale plein van de stad waar handel werd gedreven en politieke bijeenkomsten werden gehouden
  • De stadsmuren en poorten, die de stad beschermden tegen indringers

Naast de archeologische site zelf, is er ook een museum in de buurt waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Conímbriga en de artefacten die er zijn opgegraven.

Hoe kun je Conímbriga bezoeken?

Conímbriga ligt op ongeveer 16 kilometer ten zuiden van Coimbra, een van de grootste steden in Portugal. Je kunt de ruïnes gemakkelijk bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Als je met de auto komt, is er voldoende parkeergelegenheid bij de ingang van de site.

De oude Romeinse ruïnes van Conímbriga zijn dagelijks geopend voor bezoekers, met uitzondering van bepaalde feestdagen. De toegangsprijs is redelijk en er zijn ook rondleidingen beschikbaar voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in de Romeinse geschiedenis en archeologie, is een bezoek aan de oude ruïnes van Conímbriga een absolute must. Deze goed bewaard gebleven archeologische site biedt een uniek inzicht in het leven van de Romeinen in dit deel van Portugal en is een fascinerende bestemming voor zowel geschiedenisliefhebbers als reizigers die op zoek zijn naar iets bijzonders.

Plaats een reactie