Historische schatten

Het paleis van Mafra: een architecturaal meesterwerk uit de 18e eeuw

Door Portugal avonturen

Als je ooit de kans krijgt om Portugal te bezoeken, mag een bezoek aan het paleis van Mafra zeker niet ontbreken op je reisroute. Dit indrukwekkende architecturale meesterwerk uit de 18e eeuw is een van de meest imposante gebouwen van het land en een ware lust voor het oog. In dit artikel nemen we je mee op een virtuele tour door dit prachtige paleis en vertellen we je meer over de geschiedenis en architectuur ervan.

De geschiedenis van het paleis van Mafra

Het paleis van Mafra, ook wel bekend als het Koninklijk Paleis van Mafra, is gelegen in het gelijknamige stadje Mafra, op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Lissabon. Het paleis werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van koning João V, die beloofde een paleis te bouwen als zijn vrouw hem een troonopvolger zou schenken. Toen zijn vrouw, koningin Maria Anna, inderdaad een zoon baarde, hield João V woord en begon de bouw van het paleis van Mafra.

De bouw van het paleis begon in 1717 en duurde maar liefst 13 jaar. Het resultaat was een indrukwekkend complex dat bestaat uit een paleis, een klooster en een basiliek. Het paleis van Mafra diende oorspronkelijk als zomerverblijf voor de koninklijke familie, maar werd later ook gebruikt als klooster en als militair hospitaal.

De architectuur van het paleis van Mafra

Het paleis van Mafra is een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur uit de 18e eeuw. Het complex is gebouwd in een symmetrische opstelling, met een imposante gevel die wordt gekenmerkt door rijen van ramen en balkons. De gevel wordt bekroond door een indrukwekkend fronton met standbeelden van heiligen en engelen.

De binnenkant van het paleis is al even indrukwekkend als de buitenkant. De kamers zijn rijkelijk versierd met marmeren vloeren, prachtige plafondschilderingen en weelderige meubels. Een van de meest opvallende ruimtes in het paleis is de bibliotheek, die meer dan 36.000 zeldzame boeken herbergt en prachtig gedecoreerd is met houtsnijwerk en vergulde ornamenten.

Bezienswaardigheden in en rondom het paleis van Mafra

Naast het paleis zelf zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in en rondom Mafra die een bezoek meer dan waard zijn. Zo kun je een wandeling maken door de prachtige paleistuinen, die zijn aangelegd in de Franse stijl en voorzien zijn van fonteinen, standbeelden en bloemperken.

Ook de basiliek van Mafra is een bezoekje waard. Deze imposante kerk is rijkelijk versierd met marmer, verguld houtsnijwerk en prachtige fresco’s. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in het klooster, waar je de serene sfeer van het monastieke leven kunt ervaren.

Praktische informatie voor een bezoek aan het paleis van Mafra

Als je van plan bent om het paleis van Mafra te bezoeken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het paleis is dagelijks geopend voor bezoekers, behalve op dinsdag. De toegangsprijs bedraagt enkele euro’s en er zijn ook rondleidingen beschikbaar in verschillende talen.

Om het paleis te bereiken, kun je het beste een auto huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer. Vanuit Lissabon kun je de trein nemen naar Mafra, waarna het paleis op loopafstand ligt. Vergeet niet om comfortabele schoenen aan te trekken, want het terrein rondom het paleis is uitgestrekt en er is veel te zien en te ontdekken.

Kortom, het paleis van Mafra is een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur en cultuur. Dit prachtige complex uit de 18e eeuw is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Portugal en zal je zeker niet teleurstellen. Dus plan je volgende reis naar Portugal en breng een bezoek aan het adembenemende paleis van Mafra!

Plaats een reactie